Rabu, 14 Disember 2011

APAM TEPUNG BERAS GEBU



Masa pantang selalu makan apam... sebab kuih lain x leh nak usik.... hari2 makan apam sampai jemu... tapi bila anak dah besor sikit ni, teringat balik zaman makan apam... tu yang carik balik resepi hehe....

Bahan-bahan ( bergantung kepada saiz acuan )
  • 1 cawan nasi yang dah masak
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1/2 sudu kecik yis (mauripan)
  • pewarna yang disukai
Cara-cara
  1. Nasi dan air diblend bersama sehingga nasi hancur
  2. Tepung beras dan tepung gandum diayak terlebih dahulu... kemudian digaul sebati dengan gula dan yis
  3. Satukan nasi yang diblend dengan adunan tepung td... digaul sehingga sebati...
  4. Sebelum perap.. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ikut bilangan pewarna.. pastu letak pewarna dan gaul sebati...
  5. Perap selama 3-4 jam... masukkan dalam acuan yang disukai... baru dikukus mengikut saiz acuan berkenaan.. klu kecik kukus la dlm 10-15minit.. klu acuan besar kukus la selama 30-40minit...
         Boleh la nak makan terus atau makan ngan kelapa parut bergaram





ada sejenis lagi resepi buat apam....... lebih moden sikit



Bahan-bahan ( 24 biji )
  • 200g gula kastor
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovallette
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 250g tepung gandum
  • 1 cawan Aiskrim soda (air gas)
  • Perasa jika suka (cth : pandan, pisang)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Pukul gula kastor, telur & ovallette hingga kembang serta tulus mulus (agak2 putih lee..). Tambahkan esen vanilla.
  2. Masukkan tepung berselang-seli dengan air aiskrim soda & pukul rata. Tambah perasa jika suka.
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & kalerkan ikut kesukaan anda.
  4. Letakkan kertas cupcake ke dalam acuan lompang & masukkan adunan ke dalam cup berselang mengikut warna.
  5. Kukus selama 10 minit dengan api sederhana. Kalau nak rekahan besar, kukus dengan api besar.
Boleh tambah topping atau filling jika suka. Selamat mencuba!




Tiada ulasan:

Catat Ulasan