Masa pantang selalu makan apam... sebab kuih lain x leh nak usik.... hari2 makan apam sampai jemu... tapi bila anak dah besor sikit ni, teringat balik zaman makan apam... tu yang carik balik resepi hehe....
Bahan-bahan ( bergantung kepada saiz acuan )
- 1 cawan nasi yang dah masak
- 1 1/2 cawan air
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 1/2 sudu kecik yis (mauripan)
- pewarna yang disukai
Cara-cara
- Nasi dan air diblend bersama sehingga nasi hancur
- Tepung beras dan tepung gandum diayak terlebih dahulu... kemudian digaul sebati dengan gula dan yis
- Satukan nasi yang diblend dengan adunan tepung td... digaul sehingga sebati...
- Sebelum perap.. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ikut bilangan pewarna.. pastu letak pewarna dan gaul sebati...
- Perap selama 3-4 jam... masukkan dalam acuan yang disukai... baru dikukus mengikut saiz acuan berkenaan.. klu kecik kukus la dlm 10-15minit.. klu acuan besar kukus la selama 30-40minit...
ada sejenis lagi resepi buat apam....... lebih moden sikit
Bahan-bahan ( 24 biji )
- 200g gula kastor
- 2 biji telur
- 1 sudu teh ovallette
- 1 sudu teh esen vanilla
- 250g tepung gandum
- 1 cawan Aiskrim soda (air gas)
- Perasa jika suka (cth : pandan, pisang)
- Pewarna
Cara-cara
- Pukul gula kastor, telur & ovallette hingga kembang serta tulus mulus (agak2 putih lee..). Tambahkan esen vanilla.
- Masukkan tepung berselang-seli dengan air aiskrim soda & pukul rata. Tambah perasa jika suka.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & kalerkan ikut kesukaan anda.
- Letakkan kertas cupcake ke dalam acuan lompang & masukkan adunan ke dalam cup berselang mengikut warna.
- Kukus selama 10 minit dengan api sederhana. Kalau nak rekahan besar, kukus dengan api besar.
Boleh tambah topping atau filling jika suka. Selamat mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan